Preskoči na vsebino


Aktivnosti Najine poti

Naš način združevanja zakoncev je vpeljal jezuit p.Vital Vider, ki je že leta 1970 začel z zakonskimi duhovnimi vajami. Na le-teh so pari izrazili željo, da bi se na podoben način srečevali vsak mesec in ne le enkrat letno. Tako se je leta 1972 rodila prva taka zakonska skupina, potem pa povprečno ena na leto in pol.
Leta 1975 je začel poleg duhovnih vaj in zakonskih skupin še s Šolo za zakon, ki je bodočim zakonskim parom pomagala pri pripravi na zakon.
Pari iz ene zakonske skupine so se srečevali vsak mesec, vsi skupaj pa nikoli. Zato se je porodila ideja, da se vse skupine enkrat letno zberejo na srečanju. Tako smo se od leta 1989 do 1999 zbirali v cerkvi Kristusovega učlovečenja v župniji Ljubljana-Dravlje, od leta 2000 dalje pa v cerkvi Sv.Jožefa v Ljubljani.
Od leta 1989 dalje izdajamo svoje dvomesečno interno glasilo Najina pot, kjer zakonci lahko objavljajo svoja razmišljanja in poglede na zakonsko in družinsko zivljenje.
Leta 1997 se je pridružil delu za Najino pot. p. Beno Lavrih. Leta 2008 ga je nadomestil p. Andrej Benda. Delno sodeluje tudi nekaj drugih jezuitov (P.Jakop, V.Lovše, T. Mikuš, I. Platovnjak, Janez Poljanšek, R.Schweiger).

Kaj delamo zase in za druge?

Duhovne vaje za zakonce
Duhovne vaje potekajo čez vse leto in sicer ob koncih tedna. Poleti so v Gnidovčevem domu duhovnih vaj na Mirnu pri Novi Gorici, pozimi pa v samostanu v Stični. P. Andrej Benda ima duhovne vaje celo leto v Stični.
Za varstvo otrok je poskrbljeno, tako da jih starši lahko brez skrbi pripeljejo s seboj. Na duhovnih vajah si zakonca vzameta tri cele dni miru za pregled svojega zakonskega in družinskega življenja. Slišita in vidita tudi druge bolj ali manj uspešne zakonce ter starše in se tako bogatita. Hkrati pomagata drugim s svojimi izkušnjami, ki si jih izmenjujejo ob večerih.
Če bi se radi udeležili duhovnih vaj za zakonce, si najprej oglejte razpored, potem se lahko prijavite, tako da nam pošljete sporočilo ali pa pišete na naslov: Vital Vider, Ljubljanska 13, 2000 Maribor (02/331 29 51) ali Andrej Benda, Vodnikova 279, 1000 Ljubljana, andrej.benda(pri)rkc.si.

Zakonske skupine
Kaj so zakonske skupine, zakaj so potrebne, in kako delujejo boste izvedeli tukaj.
Osnovno poslanstvo zakonskih skupin je pomoč parom, da bi laže živeli dober zakon in s tem družino.
Če vas zanima sodelovanje v zakonski skupini ali če niste zadovoljni s svojim zakonskim življenjem in menite, da bi vam zakonska skupina lahko pomagala, lahko pristopite tudi vi.
Načina sta dva:
Če še niste poročeni, se pridružite Šoli za zakon, iz katere boste po poroki prešli v zakonsko skupino.
Če ste že poročeni, ste pred vstopom v zakonsko skupino dvakrat povabljeni na duhovne vaje, kjer boste videli, kakšen je način dela v zakonskih skupinah.

Preden pristopite, razmislite o nekaj 'pravilih', ki veljajo v naših zakonskih skupinah:
Vaša odločitev, da začnete s sodelovanjem v zakonski skupini, je popolnoma svobodna. Ko pa se boste odločili za sodelovanje, bo to pomenilo tudi neko odgovornost. In sicer odgovornost, da redno sodelujete na srečanjih. Občasni obiskovalci so za druge pare v skupini zelo moteči, ker rušijo zaupnost in povezanost med pari.
Nenapisano pravilo pravi, da je za izostanek od zakonske skupine zadosten tisti razlog, ki bi bil zadosten, da ne bi šli v službo.
Pari naj na srečanja zakonskih skupin prihajajo točno.
Prihajajo naj tudi pripravljeni. To pomeni, da sta se zakonca ves mesec doma skušala pogovarjati ob evangelijskem odlomku in temi iz zakonskega ali družinskega življenja.
Dolgoletna izkušnja kaže, da pari, ki redno vsako leto obiščejo duhovne vaje, ohranjajo svoj zakon boljši kot tisti, ki letne duhovne vaje opuščajo. Zato velja pravilo, da vsako leto en konec tedna (četrtek, petek, sobota in nedelja) posvetijo poglobljenemu razmišljanju o svojem zakonu in družini na duhovnih vajah.

Če ste pripravljeni en večer mesečno ter en konec tedna letno žrtvovati za svoj zakon in bi se nam radi pridružili, storite, kot je omenjeno zgoraj.

Glasilo Najina pot
Glasilo Najina pot je interno glasilo zakonskih občestev, ki jih vodi jezuit p.Vital Vider ob sodelovanju p. Andreja Bende in izhaja na vsako tretjo sredo vsak drugi mesec. Glasilo je namenjeno objavi osebnih izkušenj zakoncev, ki obiskujejo zakonske skupine. Ti prispevki so lahko razmišljanja, molitve, opisi doživetij, izkušenj, izletov ali kaj drugega, povezanega z zakonskim in družinskim življenjem. Za prispevke, urejanje, oblikovanje, tipkanje in razpošiljanje skrbijo zakonski pari sami. Urednika sta Karolina in Boris Korenčan.
Če bi radi glasilo naročili, nam pošljite sporočilo.

Šola za zakon
V Sloveniji delujejo Šole za zakon po načinu, ki ga je vpeljal p.Vital Vider v vse več slovenskih krajih.
Mogoče bi radi obiskovali Šolo za zakon, pa le-te ni vaši bližnji ali daljni okolici. Tudi to je mogoče rešiti. Zakonske skupine Najina pot so namreč zbrale pare prostovoljcev, ki bi bili v primeru potrebe pripravljeni voditi Šolo za zakon v svoji okolici. Pošljite nam sporočilo in videli bomo, kaj je mogoče narediti.
Če ste župnik in bi radi mladim v svoji dekaniji ali župniji kot izbiro ponudili tudi ta način priprave na zakon, nam prav tako pošljite sporočilo in pogovorili se bomo o nadaljnih korakih.

Drugo
Zakonci iz naših zakonskih skupin niso zaprta skupnost, ki ji ni mar dogajanje v širši okolici. Boljši zakonci so boljši starši, boljši sodelavci in tudi boljši župljani. Tako veliko zakoncev iz naših zakonskih skupin sodeluje v svojih župnijah na različne načine. So organisti, pevci v cerkvenih zborih, bralci beril, člani ŽPS, voditelji Šole za zakon, mlajših zakonskih skupin, predavatelji na pripravi za zakon itd.
Naš duhovni vodja p.Vital Vider večkrat predava ali objavlja članke na temo zakona in družine. Nekaj smo jih pripravili tudi za vas in si jih lahko ogledate tukaj.
Zemljevid

Ulica Janeza Pavla II. 13 Ljubljana...