Preskoči na vsebino


Nenadomestljiva

Vsakdo izmed nas se je že kdaj spraševal – morda že kot otrok – zakaj je prišel na svet, ali kaj bo z njim v življenju. Pa je potem življenje iz leta v leto prinašalo delne odgovore. Za vaju je bil eden  največjih odgovorov vajina odločitev, da bosta šla skupaj na nadaljnjo življenjsko pot in bosta družno iz dneva v dan in iz leta v leto odkrivala naslednje korake ali vajino čisto določeno življenjsko poslanstvo. Ob koncu leta si lahko zabeležita v svoji življenjski koledar določeno razdaljo prehojene poti.

Ko se pripravljata na vstop v novo leto, se lahko vprašata, ali kaj več razmišljata o svoji življenjski vlogi v prihodnje. To bo gotovo še naprej vajin zakon in vajina družina. Vendar – to vprašanje lahko razširita. Kaj je vajina vloga ali katero je vajino mesto v okolju, v katerem živita ali bosta živela – v bloku, v sosedstvu, v krajevni ali vaški skupnosti, v mestnem okolju, v službi, v župniji, dekaniji, škofiji, v Sloveniji, in tudi – brez dvoma – v vesoljni Cerkvi in svetu?

Ne, to ni domišljija ali pesniško razmišljanje, ampak je matematično gotovo. Kjer sta vidva, je nekaj več, kot če vaju ne bi bilo. Kakršna pač sta, je zaradi vaju do neke čisto določene mere takšno ali drugačno tudi okoli vaju. Ali se zavedata,  da je zgodovina, da je usoda Slovenije drugačna  prav gotovo tudi zaradi vaju, kot če vaju ne bi bilo, ali če bi bila vidva drugačna? Ali vesta, da je Cerkev v Sloveniji z vama in z vajino družino bogatejša? Kjer je človek, takšen, kakršen pač je, vpliva na okolje. Vsak človek je »radioaktiven«,  hočeš nočeš – seva.

Ko je torej Bog vaju nekoč priklical v življenje, vama je odmeril določeno poslanstvo, ki je v veliki meri seveda vajina podoba ljubezni Kristusa do Cerkve in Cerkve do Kristusa. (Ef 5, 32), je v dopolnjevanju in osrečevanju drug drugega ter podarjanju – kolikor moreta – življenja otrokom. Pa vendar ne samo to. Bog je hotel in še vedno hoče, da sta njegova veleposlanika v Cerkvi in svetu in da je – ponovimo – usoda Slovenije, sveta in Cerkve odvisna tudi od vaju. Kakšna naloga je to, kakšno poslanstvo, kakšna odgovornost, a tudi kakšno Božje zaupanje v vaju in kakšna čast – da sta krojača usod veliko več ljudem, kot mislita.

Gre torej za zavedanje in za spodbudo, da skušata uresničevati svojo pot svetosti ali poti dobrote, da bo svet malo boljši, malo lepši, ali manj grozljiv, kot je. Kjer so dobri ljudje, je lepo, je dobro, je spodbudno, je prijetno, je veselo, je osrečujoče, je mirno… Koliko sta dobra, koliko želita biti v naslednjem letu še boljša? Koliko ljudi vama bo v večnosti hvaležnih zaradi vajinega prispevka dobrote v svetu, ki je pomagala tudi njim biti boljši?

Nista torej sama, ampak sta soustvarjalca in po Kristusu soodrešenika sveta. Kakšno poslanstvo vaju torej čaka v letu 2019! Sta torej – nenadomestljiva. Če vidva kakor koli odpovesta, bodo nekateri ljudje – sirote…

Vital Vider

NP 167