Preskoči na vsebino


Knjiga:"Zakon, ki osrečuje"

Avtor p. Vital Vider v uvodu takole pospremi lično, večbarvno, fotografsko dobro opremljeno knjigo: »Nobena Božja stvaritev ne more biti drugačna, kot – božanska. Poglejmo neizmerljivo vesolje! Poglejmo biser vesolja – Zemljo! Poglejmo čudež vseh Božjih čudežev – človeka! A za prihod človeka na svet si je Bog zamislil ljubečo zvezo med možem in ženo – zakon. Zato tudi zakon ne more biti drugačen kot – čudežen, če je seveda po Božji zamisli. Takšen zakon pa nujno – osrečuje.

Po petdesetih letih srečevanja z zakonskimi pari na duhovnih vajah in v zakonskih skupinah, po neštetih prijateljskih pogovorih z njimi se mi zdi primerno, da zapišem svoja spoznanja o krščanskem zakonu, ki osrečuje. Lahko dodam, da poznam take zakone.«

Ali kratko:«Knjiga nam sporoča, da zares osrečuje tak zakon, ki ga mož in žena živita po njegovih preprostih, a trdnih zakonitostih.«

Petdeset let zelo plodnih in ustvarjalnih prizadevanj p. Vitala Vidra na področju zakonske pastorale še čaka na pravo ovrednotenje, sadovi pa so že dolgo vidni na mnogih ravneh, med katerimi so zelo opazne številne Vitalove knjige in članki s področja zakonske problematike, tako da se sinteza ali skupek najtrdnejših spoznanj ponuja tako rekoč sam od sebe. Eden od takih zapisov »pod črto« je pričujoča knjiga. In kakšni so ti zapisi »pod črto« oziroma »preproste, a trdne zakonitosti«, po katerih je zakon lahko srečen? Na to vprašanje naš zapis v tem okvirju ne more odgovoriti, imenujmo pa naslove v knjigi, ki so kot smeri do teh zakonitosti: 1. Zakon nekoč in danes, 2. Zakon je odnos, 3. Spolnost v službi ljubezni, 4. Mož in žena – nova zakonska oseba, 5. Kako preprosto je ljubiti, 6. Oba imata, 7. Brezpogojna ljubezen, 8. Zakonska duhovnost, 9. Zakon – zakrament, 10. Starševstvo, 11. Zakon zori, 12. Kaj storiti. Naslovi, ki so kot smerokazi, sami vabijo k branju in ustvarjalnem premisleku.

Med »preproste, a trdne zakonitosti« dobrega krščanskega zakona po p. Vitalu Vidru nedvomno sodi piščev na veri in trdnem krščanskem prepričanju osnovan optimizem, ki je izražen že v naslovu »Zakon, ki osrečuje«. P. Vider po mnogih letih izkušenj na področju zakonske pastorale je in ostaja učitelj in modrec žlahtnejšega, optimističnega pogleda na krščanski zakon.